Om udstillingshold for konsummælkprodukter og om regler for bedømmelse af konsummælkprodukter.

Holdopdeling

Holdopdeling for bedømmelses- og præmiering er:

  • Hold 1 - Søde produkter omfattende skummetmælk, letmælk, sødmælk, kaffefløde og piskefløde.
  • Hold 2 - Syrnede produkter omfattende kærnemælk, tykmælk, syrnet sødmælk med acidophilus, ylette, ymer, syrnet fløde, creme fraiche, cultura-/AB-produkter, skyr m.v.
  • Hold 3 - Yoghurtprodukter naturel og med smagstilsætninger.
  • Hold 4 - Øvrige produkter, omfattende bl.a. milkshake med og uden tilsætninger, kakaomælk, softice mix, dessertcreme, chokosovs, desserter og endvidere diverse supper samt mælke- og flødesovse med smagstilsætninger.

Disse fire hold bliver bedømt af to dommerhold.

Indsendelse

For hvert mærke der tilmeldes og ønskes bedømt og udstillet, skal der fremsendes følgende mængde (antal stk.):

Produkttype 1/1 l  ½ l ¼ l portion sampak
Sød-, let-, skummetmælk, kaffe- og piskefløde 2 2 4    
Kakaomælk, desserter og lignende SØDE produkter
Bemærk: ekstra stor mængde da der erfaringsmæssigt er stor smagelyst på disse produkttyper ved udstillingen.
4 8 12 40 10
Øvrige produkter 2 4 6 20 5

Bedømmelsen

Bedømmelsen gennemføres i 2 tempi. I første omgang afgiver det samlede dommerhold i fællesskab point for hver af egenskaberne:

  • Emballagens udseende
  • Produktets udseende og konsistens.

I anden omgang afgiver dommerne individuelt en karakter og eventuelle bemærkninger til egenskaben:

  • Produktets lugt & smag.

Ved denne bedømmelse er prøverne omhældt i neutral emballage, og mærkernes rækkefølge kan være ændret i forhold til bedømmelsen af de første to egenskaber. De 5 dommeres afgivne karakterer for de respektive mærker omregnes til nærmeste hele, afrundet gennemsnit. Denne pointværdi sammen med de respektive mærkers pointværdier for emballagens udseende og produktets udseende og konsistens danner baggrund for beregningen af hovedkarakteren efter retningslin-jerne anført i bilag 1.

Hvad angår tokammer- og tolagsprodukter, bedømmes som følger:

Tokammerprodukter
Udseende: bedømmes normalt.

Konsistens: i mælkedelen som normalt.

Lugt & smag: inden lugt & smag blander kittelmanden den to produkter/kamre sammen, og der foretages en bedømmelse (alle smager således på samme "blanding").

Tolagsprodukter
Udseende: bedømmes normalt.

Konsistens: produktet hældes ud på en flad tallerken, og der gives en samlet karakter for konsistensen af både sauce og mælkedel.

Lugt & smag: dommeren giver en karakter ud fra helhedsindtrykket ved egen blanding.